Силантите са много ефективни и полезни в предпазването от кариес, а прилагането им е лесно и безболезнено. Затова много хора ги предпочитат.Нанасят се върху здрави зъби и спестяват време и пари в дългосрочен план. Силантите предпазват и защитават зъбите за дълъг период от време.

Какво представляват силантите?

Силантите са тънки покрития, които стоматолозите поставят върху дъвкателните повърхности на задните зъби и така ги защитават от кариес.

Защо се поставят силантите?

Стоматолозите ги препоръчват, защото кътниците имат неравни повърхности, с ями и фисури (пукнатини), които са дълбоки и трудни за почистване с четка за зъби. Там остават остатъци от храна и се създават условия за развитие на кариес. Флуорът помага за предотвратяване на кариеса, но зъбните силанти осигуряват допълнителна защита чрез създаване на гладка дъвкателна повърхност, която може да бъде почистена по-лесно с четка за зъби.

Кой има нужда от силанти?

Наблюдението на стоматолозите е ,че децата и тийнейджърите са пациентите, на които най-често се поставят силанти. Въпреки това, възрастните без кариес или пломби, също могат да се възползват от силантите. Те са добър начин на време да предпазим зъбите си.

Кога се поставят силанти?

Първият силант се поставя обикновено във фисурите на първия постоянен молар (6-ти зъб), след като дъвкателната повърхост на зъба е напълно пробила. Този зъб расте зад млечни зъби. С изключение на мъдреците, които се появяват много по-късно, пробивът на кътници и предкътници продължава до 11-13 годишна възраст и дъвкателните повърхности на тези зъби могат да бъдат запечатани със силанти, след като са напълно видими над венеца.

Как се поставят силантите?

Прилагането на силантите е бърз и безболезнен процес, който отнема само няколко минути. Те се поставят в стоматологичния кабинет и не изискват премахване на зъбни структури. След като зъбът е добре почистен, подсушен и обработен, в най-вдлъбнатите части по дъвкателната зъбна повърхност, се поставя силантът.

Колко дълго могат да останат върху зъбите?

Силантите могат да останат върху зъбите за пет или повече години, но трябва да бъдат проверени при редовните стоматологични прегледи и при необходимост може да бъдат сменяни.

Трябва ли детето ми да използва флуорна паста за зъби, след като има силанти върху зъбите?

Да, по-добре е да се използва такава паста за зъби защото, силантите предпазват само тази повърхност, върху която са поставени. Флуорът помага да се защитят всички повърхности на зъбите от кариес.